رسول اکرم (ص): مورد نفرین است هر کس پس از من به فاطمه علیها السلام دخترم ستم کند و حقش را غصب نماید و او را بکشد (بحار،ج 73،ص 354)

1 اردیبهشت 1402
مشکل ما سبک انگاری مصیبت غیبت است. مشکل ما عدم درک درست فاجعه غیبت است. ما همچون اقوام هلاک شده گذشته به ساده انگاری مبتلا شده و سهل می شماریم این دوران را و عادی می دانیم گذر ایام را، غافل از اینکه بایستی دنبال راه نجاتی باشیم از این غرقاب .
متن کامل را بخوانید




›› طرح بیعت
›› شیعه نیوز
›› بنیاد فرهنگی امامت
›› کتابخانه امیرالمومنین
›› سازمان تبلیغات اسلامی
›› پایگاه اطلاع رسانی فاطمیه


2 تیر 1392 | موضوع: مقالات | 3931 بازدید | 0 دیدگاه
"شهر را گردم به شوقت ، کو به کو ، منزل به منزل "
انتظار فرج موعود، به عنوان افضل عبادات در بینش اسلامی مطرح و پاداش اخروی و اثرات دنیوی عظیمی برای آن بیان شده است . انتظار به عنوان یکی از وظایف شیعیان در عصر غیبت طرح و خود بدل به کلاسی برای آموختن چگونه زیستن و چگونه بودن شده است . انتظار ،کلاس منتظِر سازی منتظَر است ، که دانش آموخته گان آن را بدل به انسانهایی والا با مشخصات بی مانند و تحسین برانگیز می نماید . دانش آموخته گانی با مشخصاتی همچون:
• انسانهای بارورمند و دین دار
• رضایت مند و قناعت پیشه
• پایدار و صبور
• آرام و امیدوار
• قدردان و قدرشناس
• بردبار و حلیم
• باگذشت و کریم
• خوش رفتار و خوش برخورد
• متین و استوار
• غیرتمند و دقیق
• گشاده دست و سخاوتمند
• شجاع و دلیر
• بافکر و عاقبت اندیش
• جوانمرد و وفادار
• عهدنگهدار و پایدار
• راستگو و راست کردار
• فهیم و امانت دار
• دارای کلام دقیق و سنجیده
• ورع مند و طاعت گذار
خَلقی که در انتظار ظهور "مصلح" است ، باید خود نیز "صالح" باشد .خَلق صالحی که در سایه اقتدا به حضرت مهدی(عج) و انتظار صبح و شام ظهور آن عزیزتر از جان است . انتظاری فعال و نه انفعالی . انتظاری پویا و سازنده . انتظاری امیدآفرین و حیات بخش.
کلاسِ انتظار، چنین دانش پذیرانی را آماده حضور در جامعه نموده و کسانی که پایداری و ثبات قدم را پیشه ی سلوک خویش در این راه سازند، " بهترین مردم زمان ها"خواهند گشت.
کلاسِ انتظار، فراغت از تحصیل و کوشش، نخواهد داشت مگر با ظهور آن سروقامتی که فراقش چشم ها را سفید نموده و امید به درک عصر ظهورش، شاگردان مکتب انتظار را همچنان به تلخی ها صبور می نماید .
مژده ای دل، شام مشتاقان به سرخواهد رسید وزپس این تیره شب ، تابان سحر خواهد رسید
ای زبان ،کم شکوه کن از تلخی ایام هجر دوره ای شیرین تر از شهد و شکر خواهد رسید
کلاس انتظار ، درصورت تک دانش آموز بودن ، مثمر ثمر نبوده و نتیجه مطلوب را نخواهد داشت . کلاس انتظار، بایستی صاحب دانش پذیران فعال و تسری بخش به کل جامعه باشد . از جمله مشکلات تاریخ انتظار، عدم جمعی شدن این مسلک و عدم گسترش آن در سطح کل جامعه(به صورت باطنی و نه ظاهری) بوده است. آری تاریخ انتظار منتظرانی را در برهه های مختلف در متن خویش تجربه کرده ،ولی حسرتِ ظهورِ "شهرِ منتظِر" ، همچنان آرزویی تحقق نیافته برای صفحات تاریخ بشریت است.
آیا دین اسلام به عنوان عرضه کننده فرهنگ انتظار، این فرهنگ و اندیشه عملی را فقط به صورت فردی توصیه نموده و یا اینکه حالت جمعی آن را با اهمیت تر جلوه میدهد؟ آیا عدم تسری فرهنگ انتظار و درس آموزی کلاس آن ، نشان از ضعف منتظران نیست؟ آیا حالت انفرادی در سیستم انتظار، امکان ترویج و گسترش و پایداری دراز مدت (حتی به صورت انفرادی) را ممکن خواهد نمود؟
واقعیت امروز فرهنگ انتظار، لزوم خروج از انتظار فردی و منتظِر سازی و رسیدن به انتظار جمعی و رونمایی از "شهر منتظِر" است.
نوبت آن فرارسیده که مبشران آزادی و منادیان رهایی، فریاد گران رسیدن روز و روشنایی، استقبال کنندگان طلوع خورشید ، دل بیداران تاریکخانه دنیا، منتظران حقیقی و چشم براهان موعود منتظَر، به دروازه شهر خویش تابلویی منصوب کرده و روی آن با خط خوش بنگارند:" به شهر منتظِران خوش آمدید."
به شهری که همه ساکنان آن چشم انتظارند . چشم انتظار وعده الهی ، پیراسته شدن ظلم و ستم از جهان ، برپایی عدل و فضیلت، کمال انسانیت، بالغ شدن عقول.
شهری که ظاهرش آرامش بخش است و باطنش امیدآفرین. شهری با ساکنین پاکدل و خوش نیت . شهری باشعار محبت و روال انسان دوستی. شهری پاک و امن. زیبا و دلنشین. مملو از آسایش.
شرف ، عزت، آزادگی،خرد،درایت،شور،شعور،تعهد،تقوا،امید،فعالیت،ظرافت،صلابت،ذوق،هنر،توحید ،عدل در جای جای این شهر موج می زند.
شهر دارای قالب های متنوع و متعددی است . دارای جسم و پیکری با اجزاء متنوع و روحی که همان فرهنگ حاکم برآن است . شهرمنتظِران بایستی جسم و روحی هماهنگ و منتظِر داشته باشد . بایستی ساکنان و مهمانان شهر از پیکر شهر چشم به راهی و انتظار و امید به آینده شیرین به شرط تحمل تلخی صبر، فعالیت و پویایی و نشاط و سرزندگی ،حرکت مداوم جهت نیل به هدف را ، به عینه لمس کرده و روح خویش را در روح حاکم شهری مستغرق نمایند.
شهرمنتظران بایستی حیات بخش باشد و زندگی ساز . هم برای ساکنین خویش و هم برای مهمانانی که دل مرده وارد آن شده و دل زنده از آن خارج خواهند شد.
موارد مذکور نه آرزویی دست نیافتنی است و نه ایده آلی آرمان گرایانه . متاسفانه غفلت از کار جمعی و روش های فرهنگ سازی نکات فوق را دست نایافتنی می نمایاند. در حالیکه کمی تفکر می تواند دسترسی آسان به راه و نزدیکی نیل به هدف را نمایان سازد .
برای رسیدن به" شهر منتظرِ" فرهنگ سازی لازم است . بهره گیری از نمادهای تبلیغی و آموزش نیاز است . گفتن لازم است و عمل . اقدام لازم است و شور آفرینی.
تبریک و چراغانی و نصب پرچم به مناسبت نیمه شعبان ، تبلیغ روایات مربوطه، بنرهای تبریک ، برنامه های جشن و سخنرانی، اجرای مراسم ادعیه و نامگذاری خاص میادین و معابر و اماکن، گرچه همه خوب است و لازم ولیکن برای نیل به "شهرمنتظِر "کافی نیست.
برای رسیدن به "شهرمنتظِر" نخستین گام راه اندازی و بالفعل سازی استعدادها و نیروهای مردمی است . منتظرانی که با رعایت اصول کارجمعی، میتوانند قدمهای بزرگی در راه رسیدن به "شهر منتظِر" و" انتظار جمعی" بردارند . شایسته است متولیان و مسئولین شهری نیز موارد زیر را در برنامه های تبلیغی و اجرایی خویش بگنجانند:
1. ایجاد زمینه همدلی و همیاری و همکاری و کارجمعی شهروندان در ساختن "شهرمنتظِر"
2. تبیین اصول اولیه فرهنگ اجتماعی انتظار در سطح شهر
3. نماد سازی در بحث اصول زیستی در" شهرمنتظِر" و الزامات آن
4. گسترش روحیه عبودیت در سطح جامعه و ترویج رعایت حق الناس
5. زمینه سازی نشاط وسرزندگی و روحیه دوراز یاس در جامعه
6. ترویج روابط حسنه اجتماعی و اقتصادی با استفاده از ترویج خوش خلقی و فرهنگ اعتماد و امانتداری و پاکدستی
7. تغییر نمای شهری و قالب های پیکر بندی شهر به سمت آرامش بخشی و اعتدال و دوری از قالب های خشن
8. زمینه سازی تشکیل اجتماعات کلانِ شهری انتظار محور، در سطح کل شهر
9. ترویج فرهنگ پیشنهاد و تذکر در بین ساکنین
10. فعال و هماهنگ سازی نهادهای فرهنگ ساز در جامعه(در باب فرهنگ سازی انتظار جمعی)
مطمئن باشیم جامعه ما نیازمند تعریف جدید برای زندگی جمعی خویش می باشد . هویتی نوین برای هدفدار کردن دورهم بودن. برای معنی دارکردن حیات اجتماعی.
قدم های آغازین شهر منتظر گرچه سخت و دشوار خواهد بود ولی آینده از آن "شهر منتظِر" بوده و امید و عبودیت خونی تازه در رگهای آن به جریان خواهد انداخت . که آمدن یار به شرط اصلاح و اجماع ما نزدیکتر جلوه می نماید.
و حرف آخر اینکه آقایم : مابدان مقصد عالی نتوانیم رسید - هم مگر پیش نهد لطف شما گامی چند
مطالب مرتبط:
›› سال بهت انگیز کرونایی در حال اتمام است›› به یاد او
›› جامعه علی محور
›› خدیجه (س) بانوی ناشناخته
›› آغاز سومین سال فعالیت کانون فرهنگی مردمی برهان
پیشنهاد می کنیم در سایت ثبت نام کنید و یا وارد حساب کاربری خود شوید.
دیدگاهها:
